De stemsite werd op 18 november om middernacht afgesloten.

vrijdag 9 november 2012

The specials: de nominees

Stem nu voor je favoriete online archief, documentatiecentrum, erfgoed- of museumbibliotheek via http://s.zoomerang.com/Survey/WEB22GS4C5Y98E.

Cinematek – Het Koninklijk Belgisch Filmarchief
Het Koninklijk Belgisch Filmarchief in Brussel archiveert niet alleen film, maar helpt ook iedereen die meer wil weten over de vele aspecten van film en de filmindustrie met een goed uitgebouwde bibliotheek en documentatiecentrum. Bij de website hoort een altijd handige Delicious pagina met film gerelateerde hyperlinks. De druk bevriende Facebook pagina (bijna 7000 filmvrienden) geeft verder aan dat de organisatie leeft.  


Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
De website van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience oogt fris. Op de homepage kijkt Art, de zesjarige schenker van een achttiende eeuws Frans woordenboek, ons guitig aan. Vermeldenswaard is het luik Webtentoonstellingen. Ook de Facebook pagina vermeldt het goeie voorbeeld van Art en zet de deur met de buitenwereld verder open. 

Letterenhuis
Ook de etalage van het Letterenhuis geniet van deze frisse lay-out. Hun Facebook pagina telt meer dan 3000 vrienden en herbergt een uitgebreide collectie foto's. Ook op Foursquare vind je het Letterenhuis terug. 


Documentatiecentrum – Poëziecentrum
De website van het Poëziecentrum oogt zonder meer goed en doet haar werk met een eenvoudige én handige lay-out. Voor de pagina's behorende bij het Documentatiecentrum is dat niet anders. Op de Delicious pagina van het Poëziecentrum werden sinds 2007 reeds meer dan 1000 hyperlinks verzameld. Ook op de Facebook pagina vind je geregeld nieuws vanuit het Documentatiecentrum. 


Felixarchief
“Een beeld zegt meer dan 1000 woorden” staat te lezen in een bericht op de webpagina van het Felixarchief. Het beeld bij het woord voegen doen ze door hun homepage te sieren met een mysterieuze en verstilde foto die de aandacht trekt. Ingangen naar de Twitter en Facebook account zijn prominent aanwezig. De vriendenteller van de Facebook pagina staat op +500 vrienden.


Stadsarchief Kortrijk
De erfgoedsector is goed bezig in Kortrijk. Er wordt verhuisd en verbouwd en ook online zie je die bedrijvigheid weerspiegeld. Sinds oktober 2011 blogt het Stadsarchief volop en volg je bijvoorbeeld de laatste stand van zaken van de verbouwingswerken via foto’s op Flickr.  


Stadsarchief Turnhout
Een niet overladen, heldere en dynamische website bij het Stadsarchief van Turnhout. Opvallend is dat de kleurenfrisheid van de website ook terug te vinden is in de “look & feel” van de onlangs vernieuwde leeszaal. Dat kan tellen als “branding”. Er wordt ook meegestapt met “Tram 41”: berichten over het laatste erfgoednieuws uit de stad. 


Stadsarchief Mechelen
Ook het stadsarchief Mechelen trekt volop de digitale kaart en trakteert ons op een kleurige en dynamische website waar veel uitnodigende doe-knoppen te vinden zijn. Een Facebook pagina voltooit de inspanning. 

Studio Alijn – Huis van Alijn
De website van het museum Huis van Alijn weerspiegelt de frisheid en opzet van dit museum. Studio Alijn, de bibliotheek en het documentatiecentrum van het Huis van Alijn, vind je terug onder het luik "ONTDEK" met heel wat online beeldcollecties. Studio Alijn werkt ook aan publieksparticipatie dat het een lust is. Het social tagging project is daar een voorbeeld van. 


RoSa Documentatiecentrum
RoSadoc vzw, het Vlaamse kenniscentrum rond gender, feminisme en gelijke kansen m/v, heeft naast een bibliotheek ook een informatieve website. Het RoSa-team werkt voortdurend aan het actualiseren, verdiepen en verruimen van de online aangeboden informatie. Ook op Facebook en Twitter is RoSadoc actief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten