De stemsite werd op 18 november om middernacht afgesloten.

donderdag 8 november 2012

Small is beautiful: de nominees

Stem nu voor je favoriete lokaal digitaal project via http://s.zoomerang.com/Survey/WEB22GS4C5Y98E.

Bib zoekt logo-wedstrijd – Openbare Bibliotheek Niel
De b
ibliotheek van Niel ging verbouwen en wou hierover met de inwoners communiceren.
Men zocht naar een logo gemaakt door een creatieveling. Het logo moest digitaal zijn en je kon dit dan doorsturen naar de bibliotheek van Niel of op een USB-stick afleveren in de bibliotheek. Die zette alle logo's op Flickr. Het winnende logo werd op elk schriftelijk document over de verbouwingen gebruikt, alsook in de kranten en op Facebook.

Podiumdatabank – VTi
De Podiumdatabank van het Vlaams Theater Instituut bevat informatie over podiumkunsten geproduceerd door minstens één organisatie in Vlaanderen of Brussel. De Podiumdatabank zorgt ervoor dat voor elke productie een record wordt aangemaakt. Dit record bevat informatie over cast, speeldata, producers, genre, … Het is een uitgebreide databank waarin alles terug te vinden is inclusief foto’s, video’s, boeken, … die men kan linken aan de betrokkenen. De meertalige databank vormt bovendien de basis voor diverse statistische analyses.
Bijzonder vermeldenswaardig is de beschikbaarheid als linked data.

Twitterleesclub – Bibliotheek Permeke
In de Twitterleesclub van bibliotheek Permeke kan je via Twitter en de hashtag #welezen over een boek discussiëren vanuit je zetel thuis. Je kan ook naar bibliotheek Permeke gaan en daar alles volgen via de Twitterwall. Dit initiatief zorgt voor directe interactie met de bezoekers en de Twitteraars thuis. Om de 3 maanden wordt een nieuw boek besproken. Je kan de reacties van de leesclub nadien terugvinden via het sociale mediaplatform Storify.

Startschermen – Openbare Bibliotheek Gent
De Startschermen van openbare bibliotheek Gent geven toegang tot een groot aantal digitale projecten. Dit overzicht bevat een schat aan links, bv. een screencast rond Mediargus, en biedt zo een drempelloze toegang tot kennis en cultuur. Een lokaal initiatief dat leidt tot een grote informatieverspreiding.

iPad bij informatiebemiddeling – Openbare Bibliotheek Boutersem
Bibliotheek Boutersem heeft een idee uitgewerkt over hoe de iPad te gebruiken voor informatiebemiddeling. Dit wordt uitgelegd via een YouTube-filmpje. In 4 punten wordt met duidelijke tekst getoond hoe men via de iPad de gewenste gegevens (boeken, cd’s,…) kan terugvinden in de bibliotheek. Een bibliotheekmedewerker selecteert in de catalogus wat hij/zij belangrijk vindt voor de klant. Vervolgens exporteert hij de selectie naar de iPad en daarna kan de bezoeker zelf op pad met de hulp van een in de catalogus geïntegreerd dynamisch grondplan.

App – Openbare Bibliotheek Londerzeel
Bibliotheek Londerzeel was er als de kippen bij om een bibliotheekapp te ontwikkelen. De 'Bib app Londerzeel' kan je gratis installeren op je smartphone of tablet. De app geeft toegang tot de catalogus via tekst, de spraakfunctie of de barcodescanner, en maakt het mogelijk om met één touch materialen te verlengen of te reserveren. Verder kan je via de app het bibnieuws op de blog volgen en kijken naar de Flickr-collectie en YouTube-filmpjes van bibliotheek Londerzeel.
Lovenswaardig is dat het hier gaat om een open source project: met het oog op mogelijke verbeteringen staat de app gratis ter beschikking van elke bibliotheek in Vlaanderen en Nederland.

Bib.fm – Openbare Bibliotheek Lanaken
Bib.fm is een muziekdienst die ervoor zorgt dat je de cd’s uit de catalogus van de bibliotheek gratis kan beluisteren. Iedereen kan via streaming 30 seconden van een track beluisteren. Als je lid bent van de bibliotheek van Lanaken kan je per maand gedurende 10 uur luisteren naar de volledige tracks. Je kan je keuze verfijnen op taal, sfeer, tempo, bekendheid, instrument, ... De site toont duidelijk welke nieuwe cd’s binnen zijn en welke artiest(en) en cd (’s) in de kijker staan.

Ex Cathedra – Universiteitsbibliotheek KU Leuven
'Ex Cathedra: Het leren zoals het was' was een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek KU Leuven die liep van 2 april tot 31 augustus 2012.  Deze tentoonstelling was de bekroning van het Ex Cathedra project dat een vrij onbekende kerncollectie in de kijker wou zetten, bestaande uit 175 collegedictaten uit de 16de tot 18de eeuw. Via de virtuele expositie kan je ook nu nog grasduinen in de schat aan informatie over het toenmalige onderricht en studentenleven, die in deze gedigitaliseerde en goed ontsloten collectie vervat zit. Bij het project hoort ook een didactisch dossier voor scholen en een Facebook pagina.

Zadenbib – Openbare Bibliotheek Londerzeel 
Een zadenbib is: de bibliotheek leent plantenzaad uit en na verloop van tijd kan de 'gebruiker' het in eigen tuin geoogste plantenzaad terugschenken.Op de Zadenbib Pinterest pagina van bibliotheek Londerzeel vind je alles wat relevant kan zijn bij het oprichten van een Vlaams-Nederlands netwerk van openbare zadenbibs.
Op zaterdag 20 oktober 2012 ontkiemde de eerste zadenbib in bibliotheek Londerzeel. Je vindt er zakjes Slangenradijs, Litchitomaat, Uchiki Kuri, enz. Voor dit project nam de bib Mijntuin.org onder de arm: een zadencatalogus boordevol informatie die de gebruiker zelf kan aanvullen met ervaringen en foto’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten