De stemsite werd op 18 november om middernacht afgesloten.

dinsdag 23 oktober 2012

E-talage: de nominees

Stem nu voor je favoriete etalage op het web via http://s.zoomerang.com/Survey/WEB22GS4C5Y98E.

Bibliotheken Hogeschool Gent
Vimeo, YouTube, Facebook, Twitter en de website: de bibliotheken van Hogeschool Gent zijn met glans aanwezig op de sociale media en doen er duidelijk alles aan om hun gebruikers zo goed en snel mogelijk van dienst te zijn. Met de rubriek “Hoe kan ik …”proberen ze eventuele vragen en problemen voor te zijn door alvast enkele handleidingen mee te geven.
Met de website, die deze zomer volledig vernieuwd werd, creëerden ze dan ook een gebruiksvriendelijk platform.

Mediatheek Lerarenopleiding Karel de Grote-Hogeschool
Eens iets anders dan een website of blog: de Netvibes van de mediatheek Lerarenopleiding Karel de Grote-Hogeschool. Dit is een webstek die alle informatie bundelt op één plaats. Studenten en andere gebruikers hoeven dus niet te gaan zoeken via verschillende kanalen. Via de navigatieknoppen is het meteen duidelijk waar de gewenste informatie te vinden is.

Luisterpunt

De Luisterpuntbibliotheek richt zich tot personen met een leesbeperking. Hun etalage is dan ook erg gebruiksvriendelijk voor deze doelgroep. Gebruikers kunnen de website in een hoger contrast bekijken (witte, grote letters op een zwarte achtergrond) of de teksten laten voorlezen. Maar ook zonder hulpmiddelen is deze website overzichtelijk en gestructureerd, zowel grafisch als inhoudelijk. Bovendien heeft de website een uitgebreid Franstalig en Engelstalig luik.

Openbare Bibliotheek Boutersem
De etalage van bibliotheek Boutersem is niet alleen duidelijk, maar ook actueel en verzorgd. Dankzij het menu bovenaan de website kunnen gebruikers vlot navigeren doorheen de boeken, tijdschriften, jeugdcollectie, … Op elke pagina worden de nieuwste materialen voorgesteld aan de hand van kleine afbeeldingen. Ook de tag cloud is handig om te zoeken naar een specifiek onderwerp. Wie meer wil weten over een boek, kan naar de lezercomments gaan. Hier kunnen lezers zelf een recensie achterlaten.

Openbare Bibliotheek Halle
Mooie vormgeving, duidelijke rubrieken, handige snelmenu’s, actuele informatie… Bibliotheek Halle wil het zijn gebruikers zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk maken. De afzonderlijke rubriek ‘FAQ’ biedt à la minute een antwoord op alle mogelijke vragen i.v.m. de dienstverlening binnen de bibliotheek en ongeveer wekelijks verschijnt een nieuw blogbericht. Op de “Wie is wie”-pagina worden de medewerkers met foto en contactgegevens voorgesteld. Bovendien is de bibliotheek van Halle één van de weinige bibliotheken die naast Facebook en Twitter ook gebruikmaakt van Pinterest.

Openbare Bibliotheek Kortrijk
Niet zomaar een blog, maar een heus informatieplatform; dat is wat de openbare bibliotheek Kortrijk heeft uitgebouwd. Sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Google+ worden moeiteloos geïntegreerd. De goedgevulde Fototheek (Flickr), de Bib-tv (YouTube) en het nieuwsoverzicht animeren en informeren de bezoeker over het reilen en zeilen in de bibliotheek-, cultuur- en onderwijssector. Bijna dagelijks verschijnt een nieuw bericht waarop de bezoeker kan reageren door middel van de ‘like’, ‘share’ of ‘tweet’ knop.
Interactief, actueel en gebruiksvriendelijk.

Openbare Bibliotheek Genk
Ook de openbare bibliotheek Genk heeft haar website bijzonder gebruiksvriendelijk en origineel vormgegeven. Opvallend is de banner ‘Ik wil…’ die de gebruiker vlot verderloodst naar zijn of haar leengegevens. Inloggen kan met e-ID via de button ‘Mijn Genk’. Onderaan de hoofdpagina krijgt de bezoeker een ‘sneak peek’ van de laatste gebeurtenissen op de sociale netwerksites Flickr, Facebook, YouTube en Twitter.

Openbare Bibliotheek Houthalen-Helchteren
De website van bibliotheek Houthalen-Helchteren blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en originaliteit. Op de website is er niet alleen aandacht voor lokaal nieuws en lokale schrijvers, maar gebruikers vinden er ook een overzicht van onlangs teruggebrachte boeken. Een andere invalshoek waardoor ook minder recent materiaal in de kijker komt te staan.
Reken daarbij opties zoals het aanpassen van de tekstgrootte en je krijgt een dynamische en aangename website. Bovendien wordt de gebruiker vlot naar sociale media verwezen met links naar o.a. Spotify, LibraryThing, Iedereenleest.be, …

Openbare Bibliotheek Londerzeel

Facebook, Google+, Flickr, Twitter, … Ook de openbare bibliotheek van Londerzeel heeft duidelijk de weg naar de sociale media gevonden en integreert deze moeiteloos op haar blog. Vooral de WiX Aanwinstenetalage springt in het oog en is een originele manier om nieuw materiaal in de kijker te zetten. Voor de gebruikers is het dan ook heel gemakkelijk om te grasduinen in de aanwinsten. Verder wordt de blog gevuld met video’s, beeldmaeriaal en/of interessante links.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten