De stemsite werd op 18 november om middernacht afgesloten.

woensdag 31 oktober 2012

Vree mediawijs: de nominees

Stem nu voor je favoriete activiteit rond informatiegeletterdheid via http://s.zoomerang.com/Survey/WEB22GS4C5Y98E.

Voor sommige mensen (o.a. laaggeschoolden, anderstaligen, senioren, ...) zijn veel courante computercursussen te hoog van niveau. Speciaal voor hen organiseren de Rupelbibliotheken (Boom, Hemiksem/Schelle, Niel en Rumst) computerestafettes. Deze estafettes worden gegeven door vrijwilligers die de bibliotheek rekruteert en die Vormingplus Antwerpen opleidt tot lesgevers. De lesgevers zijn geen computerspecialisten, ze geven gewoon op een geduldige en begrijpelijke manier uitleg over de computer. De cursussen zijn gegeerd en draaien op volle toeren. Een van de cursisten ontwikkelde alvast een Rupelagenda. De vorm van lesgeven zou in de toekomst nog evolueren naar vaste, begeleide oefenmomenten in de bibliotheken, waar mensen terecht kunnen met eenvoudige computervragen.

De openbare bibliotheek van Maaseik werkte voor het Digital storytelling project samen met Kif Kif (interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme) en Bibnet (initiatief van de Vlaamse Overheid dat zich inzet voor bibliotheken in een digitale omgeving). Digital storytelling betekent niet zomaar verhalen vertellen op het internet. Vooreerst wordt een groep jongeren aangespoord om met hun familie en vrienden te praten over hun leven. De thema's brengen ze zelf aan, uit het leven gegrepen (familie, vriendschap, migratie, e.d.). Hun verhaal komt tot stand en de jongeren ontwikkelen het verder tot een digitaal monument. Daarvoor gebruiken ze verschillende multimedia, zoals foto's en muziek. Hun montages staan tentoongesteld op het YouTube-kanaal van Kif Kif. Bibliotheek Maaseik zette ook een fotoverslag op Picasa en berichtte meermaals over dit project op haar blog.

Baken Oostende

De bibliotheek van Oostende pakt uit met het project Baken. Baken brengt een assortiment van interactieve vormingen in het kader van digitalisering. Om het even wie iets meer wil te weten komen over een computertoepassing, kan met zijn/haar vraag terecht op de wekelijkse instuifmomenten. Verder zijn er de ateliers en vormingscursussen over het digitaliseren van beeld en geluid. De individuele ontwerpen van de cursisten worden achteraf op ludieke wijze tentoongesteld, bijvoorbeeld op een blog, een persoonlijke website of via een publieke tentoonstelling in de bib.

Het BuurtInformatieCentrum biedt, naast enkele praktische gemeentelijke diensten zoals het verkopen van vuilniszakken, uiterst laagdrempelige computercursussen aan, begeleid door de bib. Van leren werken met een computermuis tot communiceren via web 2.0. Niet slechts één, maar soms 5 lesgevers staan ter beschikking tijdens een cursus. Bij de cursus digitale beeldbewerking is zelfs professionele begeleiding voorzien door de plaatselijke fotoclub. Personen die dorsten naar een bepaalde computergerelateerde kennis, kunnen zelf aan het BIC suggesties geven voor een nieuwe activiteit of computerintroductie in de voorziene computerruimte.

De Digigids van de bibliotheek van Bornem bundelt de meest bijzondere en nuttige computerweetjes in een online databank. Artikels, links, presentaties, foto's, filmpjes, ... boordevol informatie en instructies, worden beschikbaar gesteld aan het grote publiek. Bibliotheekmedewerkers gieten zelf informatie over een bepaalde computertoepassing in de vorm van een artikel, en vullen het aan met interessante foto's en links. Deze artikels staan geordend volgens onderwerp in een woordenwolk en per moeilijkheidsgraad, waarbij een rubriek speciaal voor kinderen.
Ook de andere informatiebronnen (boeken, filmpjes, websites, enz.) staan als links gebundeld per onderwerp. Gebruikers kunnen reacties plaatsen, delen op Facebook/Twitter en beoordelen met sterretjes. Men kan er ook voor kiezen om op de hoogte gebracht te worden van nieuwe items aan de hand van RSS-feeds.

De deelnemers van deze workshop worden door vrijwilligers geholpen om de knoppen van hun gsm, fototoestel of computer te bedienen. Waarover je in de knoppenwinkel nog kan bijleren, is opzoeken op het internet, opmaken en verzenden van e-mail, werken met programma's als Word of Excel en ander computergebruik. De workshop wordt momenteel ongeveer één keer per maand georganiseerd door en in de openbare bibliotheek van Mol.

Wie zich hedentendage een Macintosh aanschaft, moet zelf gaan uitzoeken hoe het besturingssysteem in elkaar zit. Maar dat geldt niet voor de cursisten van deze cursus. Zij krijgen een handige uitleg bij enkele belangrijke onderdelen van de Mac: bureaublad, Dock, systeemvoorkeuren, finder - Macintosh HD, harde schijf, softwareprogramma's, Safari, NeoOffice - Open Office - Office for Mac, gebruikers- en accountinstellingen, tips & tricks en eenvoudige problemen oplossen. De cursus duurt één dag en wordt georganiseerd door en in de openbare bibliotheek van Tielt-Winge.

De bibliotheken uit Westhoek-Zuid experimenteren met games. Het regionale samenwerkingsverband Biblio7 werkt samen met de provincie West-Vlaanderen om het project Start to Game goes Biblio7 te realiseren. In het kader van dit project stellen de bibliotheken een gameflightcase ter beschikking en bieden activiteiten aan voor verschillende doelgroepen, zoals dit gametoernooi in de bibliotheek van Langemark-Poelkapelle. Het toernooi is voor iedereen toegankelijk en de deelnemers hoeven over geen gameskills te beschikken om te kunnen inschrijven.

Samenwerking HaBoBIB en Centrum voor Basiseducatie
Dit unieke samenwerkingsverband straalt motivatie uit. Beide partners, de HaBoBIB (openbare bibliotheek van Haacht en Boortmeerbeek) en het CBE (Centrum voor Basiseducatie Open School), stellen heel wat in het werk om hun gemeenschappelijke doelgroep, laaggeschoolde volwassenen, iets bij te brengen. Informatiegeletterdheid bevorderen is één van hun gemeenschappelijke taken, en hoe zouden ze dat beter kunnen doen dan door een openbare computerruimte aan te bieden?
Op zaterdag 13 oktober werd dit Open Leercentrum officieel geopend.
Medewerkers van beide organisaties begeleiden er volwassenen bij het zelfstandig leren en het verwerven van informatievaardigheden. Ook de cursisten van het CVO en al wie op eigen houtje iets wil bijleren, informatie opzoeken of gewoon oefenen op de computer, is welkom op deze gloednieuwe campus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten